Kockamo li se s budućnošću djece i unuka?

Ta tvrdnja je istinita, ali ne na način kako nam to vole objašnjavati političari (“zadužili smo djecu i unuke, trebaju nam strukturne reforme i fiskalna konsolidacija”). Naša djeca i unuci moći će potrošiti sve ono što proizvedu, kao što to možemo i mi.

Sadašnji dugovi države neće utjecati na njihovu mogućnost da proizvedu ono što će potrošiti, osim ako im tadašnja vlast dodatno podigne poreze. Naši privatni dugovi škode nam ako previše opterećuju naše prihode, ali u budućnosti neće moći naškoditi djeci i unucima, jer se ti mogu odreći nasljedstva ako je imovina koju trebaju naslijediti opterećena s previše dugova.

Naš pravi problem je u pogrešnoj poreznoj politici – podizanju poreza i smanjenju državnih investicija u vrijeme krize, zbog čega posljedično propada privatni sektor što opet dodatno smanjuje potražnju i investicije. Ako u sadašnjosti zbog štednje ne investiramo dovoljno, u budućnosti ćemo imati na raspolaganju sve manje realnih resursa, što znači da ćemo umjesto inženjera školovati konobare i sobarice, djecu ćemo slati u ruševne škole i vrtiće koji neće biti besplatni, liječit ćemo se u bolnicama koje neće imati dovoljno lijekova, ali ćemo plaćati sve više premije dodatnog zdravstvenog osiguranja, vlakovi će voziti i sporije od 45 km na sat, a promet će se odvijati po cestama punim rupa. Jasno da takvo stanje javnog sektora ne može pozitivno utjecati na razvoj gospodarstva.

Ono što si zapravo ne možemo priuštiti je da u sadašnjosti ne investiramo novac u razvoj i samim time u budućnost naše djece i unuka, a ne obrnuto, kako nas gotovo svakodnevno uvjeravaju političari.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s