Gospodarstvo guši privatni, a ne javni dug

Kad se u javnosti spominju dugovi, prije svega se misli na javni dug države. Javni dug je u određenoj mjeri problematičan jer je dio tog duga u stranoj valuti, a gospodarstvo ne generira dovoljno deviznih prihoda za bilo kakvu otplatu glavnice. Dug u domaćoj valuti, pa i onaj s valutnom klauzulom, država koja izdaje vlastitu valutu može u svakom trenutku bez problema otplatiti ako tako želi. Oko javnog duga diže se velika strka ali on zapravo još ne ugrožava gospodarstvo.

Najveći problem našeg gospodarstva, koji se puno manje spominje u javnosti su dugovi privatnog sektora odnosno neto štednja nevladinog sektora (razlika između prihoda i potrošnje za fizičke osobe odnosno prihoda i investicija za poduzeća). Kad je gospodarstvo u uzletu, neto štednja nevladinog sektora u glavnom stagnira ili se smanjuje jer potrošači troše, a poduzeća investiraju. Kad dođe do krize, situacija je obrnuta – poduzeća ne investiraju zbog smanjenja ili straha od smanjenja narudžbi, oni građani koji imaju nešto više novca drže ga na depozitima ili ubrzano otplaćuju kredite, a manje sretnima stižu ovrhe. To znači da veliki broj građana prisilno “štedi” i može potrošiti samo manji dio dohotka, jer im veći dio “pojedu” rate kredita. Jedno od rješenja za to je oprost dugova.

Na taj način velika količina novca ostaje u bankarskom sustavu. Ako banke istovremeno za isti iznos ne povećaju kreditiranje, količina novca u opticaju se smanjuje što neminovno dovodi do pada potrošnje. Ako na svoj račun u banci uplatite 100 kuna, a banka istovremeno nekom drugom ne odobri 100 kuna kredita, učinak na gospodarstvo je isti kao da ste platili 100 kuna poreza. Novac je doduše na vašem računu, ali više ne kruži gospodarstvom.

Smanjenje raspoloživog dohotka gospodarstva zbog neto štednje nevladinog sektora može se spriječiti jedino većim proračunskim deficitom ili suficitom platne bilance. Više informacija možete naći u članku Mit o deficitu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s