Ukidanje valutne klauzule na kredite

Zbog uvođenja plivajućeg tečaja kune, sve kredite s valutnom klauzulom potrebno je pretvoriti u kunske. To se može postići na više načina:

  • zakonom,
  • ekonomskom prisilom. Ako banke kredite s valutnom klauzulom ne bi bile spremne dobrovoljno pretvoriti u kunske, država bi mogla dokapitalizirati Hrvatsku poštansku banku (HPB) i svim građanima i poduzećima ponuditi kunske kredite po povoljnoj kamatnoj stopi, uz besplatno prijevremeno zatvaranje kredita s valutnom klauzulom u drugim bankama. Iako bi HPB zbog toga morala dodatno zaposliti veliki broj djelatnika, već sama prijetnja takve vrste vjerojatno bi stimulativno djelovala na kooperativnost ostalih banaka, jer bi u tom slučaju ostale bez prihoda.
  • Subvencioniranjem rate kredita, na način da se građanima i poduzećima nadoknadi razlika između iznosa rate pretvorene u kune po fiksnom tečaju na dan ukidanja valutne klauzule i novog, vjerojatno višeg iznosa rate nakon ukidanja valutne klauzule. S obzirom na to da podaci o tome postoje u HROK-u, takvo rješenje moglo bi se tehnički provesti iako ne bi bilo jednostavno.

Hrvatska izdaje vlastitu valutu, pa zato financiranje druge i treće mogućnosti nije problematično. Na taj način jedna vrsta imovine zamjenila bi se s drugom, odnosno krediti s valutnom klauzulom iz drugih banaka, posredstvom HPB-a pretvorili bi se u novčana sredstva na računima tih banaka u HNB-u. Kako banke sredstva koja drže na svojim računima u HNB-u ne koriste za kreditiranje, navedene mjere ne bi utjecale na inflaciju, već bi samo povećale kunsku likvidnost banaka.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s