Uvođenje plivajućeg tečaja kune

Za uspješno vođenje ekonomske politike potreban je plivajući tečaj domaće valute. Zbog povećanog proračunskog deficita ili kreditne ekspanzije banaka može doći do povećane potražnje za uvoznom robom a samim time za drugim valutama.

Ako u takvoj situaciji HNB održava fiksni tečaj kune prema drugoj valuti ili košarici valuta, brzo može doći do velikog smanjenja deviznih rezervi države. Uvođenje plivajućeg tečaja domaće valute veliki je problem u visoko euriziranim gospodarstvima kao što je hrvatsko, gdje većina kredita i depozita ima valutnu klauzulu. Zato je prije uvođenja plivajućeg tečaja domaće valute potrebno ukinuti valutnu klauzulu.

Postoje dva načina ukidanja valutne klauzule:

  • na kredite i depozite
  • samo na kredite.

Prvi način je jednostavniji, prihvatljiviji i bezbolniji za banke, ali nije socijalno prihvatljiv jer se građani sigurno ne bi mogli pomiriti s velikim smanjenjem vrijednosti depozita u slučaju pada tečaja domaće valute.

Drugi način je prihvatljiv za građane, ali ne i za banke. Za ukidanje valutne klauzule potrebno je slijedeće:

  1. Zabraniti odobravanje kredita s valutnom klauzulom nakon određenog datuma.
  2. Prisiliti banke da postojeće kredite s valutnom klauzulom konveritraju u kunske kredite. To se može postići na više načina, što je opisano u članku Ukidanje valutne klauzule na kredite.
  3. Ostaviti devizne depozite i depozite s valutnom klauzulom. Banke bi zbog toga mogle imati velike gubitke na tečajnim razlikama (depoziti/promjenjivi troškovi u stranim valutama, krediti/fiskni prihodi u kunama). U tom slučaju država može bankama za pokriće gubitaka dati obveznice s različitim rokovima dospijeća, ovisno o ročnosti kredita u pojedinim bankama, ili može prisiliti banke da realiziraju gubitke i od njih zatražiti dokapitalizaciju. S obzirom na to da je većina banaka u stranom vlasništvu, to bi značilo značajan priljev stranih valuta u Hrvatsku što bi vjerojatno smanijlo pritisak na domaću valutu nakon uvođenja plivajućeg tečaja. Ako strani vlasnici ne bi bili zainteresirani za dokapitalizaciju, država bi mogla sama dokapitalizirati banke i na taj način u njima ponovo steći značajne udjele.
  4. Uvesti državnu garanciju za kunske depozite u punom iznosu i ukinuti garanciju za devizne depozite i depozite s valutnom klauzulom, osim ako ih vlasnici u slučaju stečaja njihove banke pretvore u kunske depozite.
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s