Javna uprava

U javnosti se često spominje da naša država ima skupu i glomaznu javnu upravu. Ako država proračunsku potrošnju financira emitiranjem novca, skupoća je relativno pitanje, na dugi rok svakako je najbitnija efikasnost.

Svatko tko misli da nešto zna o javnoj upravi voli se razbacivati s brojkama pa tako često čujemo da je u javnoj upravi 20% previše zaposlenih ili da bi se svi problemi riješili ako bi se iz javne uprave otpustilo 50.000 zaposlenih. Prava istina je da nitko ne zna ništa, jer nikad nije napravljeno slijedeće:

  • Identifikacija i definiranje poslovnih procesa u javnoj upravi, od centralne države do lokalne samouprave.
  • Sistematizacija radnih mjesta temeljem prethodno definiranih poslovnih procesa, edukacija i zapošljavanje dovoljnog broja radnika na tim radnim mjestima, koji će raditi upravo ono što im piše u opisu radnog mjesta, a ne još sto drugih stvari za koje ih nitko nije osposobio, jer su razna predavanja i edukacije rezervirana za one koji su u milosti svojih šefova.
  • Jasno definiran sustav ocjenjivanja radnika na svim nivoima (od referenta do načelnika),
  • Jasno definiran sustav napredovanja koji bi dao jednake mogućnosti napredovanja svima koji to žele, umjesto sadašnjeg “sustava” povlaćenja veza i vezica. Ako u javnoj upravi želimo zaposliti kvalitetne, sposobne i poštene ljude, nije dovoljno samo da ih dobro platimo, već moraju znati i pod kojim će uvjetima moći ostvariti karijeru.
  • Informatizacija poslovnih procesa u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se eliminirao “ručni rad” na kojem se gubi izuzetno puno vremena i spriječila korupcija kroz namjerno odlaganje predmeta “u ladicu”.

Dok se to ne napravi, “reforma” javne uprave rezanjem uzduž i poprijeko nema nikakvog smisla, jer nećemo znati gdje postoji višak, a gdje manjak zaposlenih, koliko ih uopće trebamo otpustiti i jesmo li na kraju otpustili nesposobne, lijenčine i krivinaše ili vrijedne i sposobne radnike. Svi koji bi izgubili posao u procesu reforme javne uprave, mogli bi se zaposliti u programu javnih radova.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s