Čudna bolnica doktora Linića

Oni koji su odrastali u osamdestima vjerojatno se još sjećaju stripa Johnny Logan, crnohumorne verzije Alana Forda. Jedna od omiljenijih epizoda bila mi je Čudna bolnica doktora Pilikosta, u kojoj su rješavanju problema svojih pacijenata pristupali na pomalo nekonvencionalan, ali građanima Hrvatske vrlo poznat način. Oni koji su sami plaćali liječenje dobili su vrhunsku uslugu i komfor, oni koji su bili osigurani dobili su podrumske sobe i porciju bičevanja, a one bez osiguranja jednostavno su izbacili kroz prozor. Hrvatski javni sektor za sad još nije pao tako nisko, ali se cijela država opasno približava stanju kad će u njoj biti ugodno živjeti samo imućnima.

Najavljeni ulazak u proceduru prekomjernog deficita i bombastične najave ministra Linića o smanjenju deficita za čak 7,5 milijardi kuna, mogu značiti samo veliko dodatno smanjenje raspoloživog dohotka poduzeća i stanovništva u 2014. godini i daljnje produbljivanje gospodarske krize. Ne treba biti posebno pametan da bi se shvatilo da će povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje, što je funkcionalno jednako dvostrukom povećanju poreza i tijekom ove godine ubrzano izvlačiti novac iz naših džepova. Kraj godine ćemo zato vjerojatno dočekati siromašniji za nekoliko milijardi kuna i nezaposleniji za nekoliko (desetaka?) tisuća građana.

Tata, zašto režu?

Cudna bolnica 2

Za razliku od guvernera Vujčića, ministra Linića, ostalih članova Vlade i većine profesionalnih ekonomista i analitičara, u Hrvatskoj čak i djeca razumiju funkcioniranje poreznog i monetarnog sustava. Doslovno. Prije nekoliko tjedana trinaestogodišnja kći pitala me je zašto nemam veću plaću, jer sam ipak suvlasnik poduzeća. Objasnio sam joj da, ako mi poduzeće isplati npr. 10.000 kuna plaće, na to dodatno mora platiti još više od 12.000 kuna poreza, doprinosa i ostalih davanja, što ju je poprilično šokiralo. A prije nekoliko dana uslijedio je grom iz vedra neba – pitala me je zašto država, ako joj već treba tih 12.000 i nešto kuna taj novac jednostavno ne naštampa, jer kad se plaća porez novac nestaje, a ovako se pojavljuje. Nakon kratkog šoka pitao sam je kako se toga sjetila. Rekla je da je o tom razmišljala nekoliko dana i da joj je to bilo jedino logično. Slavko & Zoki, in your face!

Mirko pazi metak! Pih!

Mirko i Slavko

U međuvremenu, premier novinarima objašnjava kako je procedura prekomjernog deficita najnormalnija stvar na svijetu jer, eto, nismo ni prvi ni zadnji, pa ćemo k’o od šale odraditi ovu jednostavnu proceduricu. Pih! Fumus Vaginalis! Sva obećanja o radnim mjestima, plaćama i mirovinama koje se neće dirati zaboravljena su, a novac koji će nam uzeti zbog smanjenja deficita zapravo će povećati naše prihode? Zanimljivi prijedlozi o smanjenju svih plaća državnih službenika za 10% do 15% dolaze iz Hrvatske udruge poslodavaca. Odlična ideja, smanjimo npr. referentima u Poreznoj upravi s 20 godina radnog staža plaće s 3.500 kuna na 2.975 kuna! To će povećati učinkovitost prikupljanja poreza, a zajedno s drugim stimulativnim mjerama kao što je otpuštanje ljudi, imat će izuzetno povoljan utjecaj na agregatnu potražnju. Ima još zanimljivijih prijedloga: Damir Novotny npr. predlaže da srežemo deficit za 15 milijardi kuna i to onda usmjerimo u privatni sektor. Molim? Proračunski deficit je po definiciji prihod nevladinog, u glavnom privatnog sektora!!!! Uzmimo privatnom sektoru, pa mu onda vratimo?

WTF? Kako se ulazi u paralelni svemir u kojem ti ljudi žive?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s