Prava kriza tek počinje

Nedavni prosvjedi u Bosni i Hercegovini, koji su jačim intenzitetom trajali samo nekoliko dana, pokazali su koliko bijede građani mogu podnijeti bez većih prigovora.

Kad usporedimo broj nezaposlenih u Hrvatskoj (oko 380.000 na 4,3 milijuna stanovnika) i BiH (oko 550.000 na 3,8 milijuna stanovnika), vidimo da kod nas ima još poprilično prostora za porast nezaposlenosti. Ulazak u proceduru prekomjernog deficita, najavljeno uvođenje novih poreza i rezanje državne potrošnje ne daju nam razloga za optimizam. To može završiti samo dodatnim urušavanjem gospodarstva, jer se smanjenjem deficita direktno smanjuje prihod nevladinog sektora, dakle stanovništva i poduzeća.

Istovremeno se na poduzeća, prije svega ona manja, vrši neviđen pritisak od strane različitih inspekcija koje lupaju drakonske kazne za svaku sitnicu. Nije ni čudo da neki odlaze. Osim “časnih” izuzetaka. Problem možda i nije toliko u silnim nametima i kaznama te njihovoj nemilosrdnoj naplati, već u ogromnom smanjenju prihoda velikog broja poduzeća u posljednjih nekoliko godina. Manjem poduzeću koje je prije nekoliko godina možda jedva osjetilo kaznu od 50.000 kuna, danas već kazna od 15.000 kuna može prouzročiti ozbiljne probleme. A u šumi novih (nejasnih, proturječnih i nekad neprovedivih) zakona i propisa donesenih zbog ulaska u EU, svaka inspekcija može naći dovoljno prekršaja da bilo koje manje poduzeće otjera u propast, što pogoduje daljnjem razvoju korupcije.

U međuvremenu vladajući se tapšu po ramenima i uvjeravaju sami sebe da su najuspješnija vlast u povijesti Hrvatske. Ima tu istine, uspješno su “proizveli”:

  • visoke poreze,
  • velik broj nezaposlenih,
  • sve veće siromaštvo običnih građana,
  • sve veće bogatstvo podobnih.

Zašto je tako i zašto nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo? Jednostavno – nitko od onih koji su donosili i donose ključne odluke koje utječu na gospodarstvo i životni standard građana, uključujući sadašnju vladajuću garnituru, nikad nije razumio i još uvijek ne razumije način na koji funkcioniraju porezni i monetarni sustav Hrvatske kao države koja je monopolni izdavatelj vlastite valute. Kad bi to razumjeli, znali bi da umjesto “bolnih rezova” moraju povećati proračunski deficit kroz:

Znali bi i kako bez većih socijalnih potresa provesti reformu javne uprave, kako razviti uslužni sektor kao zamjenu za povećanje poreza i kako se boriti protiv inflacije. Na žalost, ništa od toga nisu napravili u posljednje dvije godine pa neće ni u buduće. Sva sreća da su (neki) članovi bivše HDZ-ove vladajuće garniture “samo” krali. Tko zna gdje bismo danas bili da su uz to provodili “sustavnu gospodarsku politiku”, kao sadašnja Vlada.

Kad na sve dodamo još veliku rasprodaju realnih resursa koja nas čeka ove ili slijedeće godine, velika je vjerojatnost da ćemo se krajem 2015. s nostalgijom sjećati 2013. godine. Pitanje je samo hoće li se do tad pojaviti netko tko će znati pokrenuti gospodarstvo i hoće li nam to biti dovoljno da konačno izađemo iz uskih ideoloških okvira i prestanemo glasati protiv vlastitih interesa.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s