1.500.000.000.000.000 razloga za smak svijeta

Doduše, ne baš pravi smak svijeta već “samo” financijski, ali i taj ćemo i te kako osjetiti. Ova nepojmljiva brojka iz naslova znači trenutnu dolarsku nominalnu vrijednost financijskih izvedenica u portfeljima svjetskih financijskih institiucija i njihovih klijenata. Na hrvatskom ta se brojka izgovara kao “milijun i pol milijardi” američkih dolara. Za usporedbu, kad je 2008. počela financijska kriza, takvih izvedenica bilo je “samo” u vrijednosti oko 700.000 milijardi dolara.

Funkcioniranje izvedenica

Kako funkcioniraju izvedenice (engl. derivatives)? Na uređenim tržištima najčešće se trguje s terminskim ugovorima (engl. futures), a to su standardizirani ugovori između kupca i prodavatelja. Izvan tržišta odnosno između banaka vrlo često se trguje CDO-ima (collateralized debt obligation), CLO-ima (collaterlized loan obligation) i sličnim financijskim instrumentima. Pojednostavljeno, to su izvedenice u koje banke “pakiraju” različite vrste (najčešće hipotekarnih) kredita koje onda prodaju ulagačima i tako se rješavaju rizičnih plasmana. Time rizik nenaplativosti prenose na druge, koji su ga spremni podnijeti zbog većeg prinosa takvih financijskih instrumenata.

Jedan gubi, drugi dobiva, svi propadaju

Jedna strana u ugovoru uvijek ima dobit, a druga gubitak, ali je problem u tome što takvi ugovori omogućuju ugovornim stranama da “vrte” bitno (od nekoliko desetaka do nekoliko stotina puta) više novca nego što ga stvarno imaju. To im omogućuje veliku zaradu ako cijena predmeta ugovora ide u njihovom smjeru, ali i veliki gubitak ako nije tako.

Što se događa kad dođe do krize? S obzirom na to da jedna strana gubi, a druga dobiva gubitnik ne može podmiriti financijske obveze prema dobitniku. Gubici kontaminiraju gubitnikovu bilancu koji zato propada. Ali tu priča ne završava, jer se gubici istovremeno prelijevaju i u bilancu dobitnika, koji je do tog trenutka na papiru knjižio dobit (a management banke si je temeljem toga isplatio bonuse). Zbog propasti druge ugovorne strane knjiženu dobit više ne može realizirati, pa se ista pretvara u gubitak koji umanjuje njegov poslovni rezultat. Tako se je situacija u kojoj jedna strana gubi, druga dobiva, a ukupni rezultat je nula pretvara u situaciju u kojoj gubitak imaju obje ugovorne strane.

Lančana reakcija nekad i sad

Tako je nakon propasti Lehman Brothersa malo nedostajalo da propadne i osiguravatelj AIG koji je bio druga ugovorna strana u mnogim terminskim ugovorima, ali i u drugim vrstama izvedenica. Na nekim robnim burzama bilo je na određeno vrijeme zaustavljeno trgovanje s određenim vrstama izvedenica, jer AIG nije mogao ispuniti svoje ugovorne obveze. Drugi veliki igrač s izvedenicama je investicijska banka JP Morgan Chase koja 2008. godine navodno nije bila u problemima, ali su kružile glasine da je od Fed-a “ispod stola” navodno dobivala velike svote novca kako bi održala glavu iznad vode. Kako se tad radilo o dva velika igrača i tržištu izvedenica od “samo” 700.000 milijardi dolara, a danas je igrača i izvedenica bitno više, jasno je da bi propast samo jedne od velikih banaka za sobom povukla cijeli svjetski financijski sustav. Kao zanimljivost, evo nekoliko podataka o izloženosti najvećih financijskih institucija krajem 2012 godine:

  • JP Morgan Chase: imovina 1.812 milijardi dolara, izloženost prema izvedenicama 69.238 milijardi dolara,
  • Citibank: imovina 1.348 milijardi dolara, izloženost prema izvedenicama 52.151 milijarda dolara,
  • Bank of America: imovina 1.445 milijardi dolara, izloženost prema izvedenicama 44.405 milijardi dolara,
  • Goldman Sachs: imovina 114 milijardi dolara, izloženost prema izvedenicama 41.580 milijardi dolara (skoro 365 puta više od vrijednosti imovine!!!)

Zanimljiv grafički prikaz nepojmljivog opsega “tržišta” izvedenica možete vidjeti ovdje.

Rehipotekacija

Postoji još jedan problem. Ako netko s financijskim instrumentima trguje preko inozemnog brokera, ne nužno s izvedenicama već samo s dionicama, postoji velika mogućnost da je broker njegovu imovinu založio za kredit koji je u banci podigao na svoje ime. Takav način poslovanja zove se rehipotekacija (engl. rehypothecation), a broker može klijentovu imovinu založiti čak nekoliko puta. Primjerice, ako cijena založene klijentove imovine poraste za 100%, banka brokeru oslobađa 50% imovine, koja se zato može ponovo založiti. Većina brokera zato s manjim klijentima radi preko svojih podružnica u Velikoj Britaniji, gdje su propisi koji reguliraju to područje vrlo liberalni. Pošto su cijene mnogih dionica od ožujka 2009 do danas narasle i nekoliko desetaka puta, jasno je da će ulagači u slučaju propasti brokera teško doći do svoje imovine. Formalno, svi računi za trgovanje su osigurani, ali što ako osim brokera propadne i osiguravatelj? Prema nekim procjenama, u 2012. godini iznos kredita dobivenih rehipotekacijom bio je oko četiri puta veći od vrijednosti založene imovine.

Takvi krediti brokerima služe za daljnje odobravanje margin kredita svojim klijentima, ali ih često koriste i za špekulativno trgovanje za vlastiti račun. Dok na tome zarađuju dobro je, ali što ako se cijene financijskih instrumenata kreću u suprotnom smjeru u njihovih pozicija? Na taj način 2011. godine propao je MF Global, koji je sredstvima klijenata za svoj račun kupovao državne obveznice PIIGS država Eurozone, računajući da će ECB garantirati njihovu isplatu. To se kasnije na neki način i dogodilo, ali prekasno za njih. Banke su naime od MF Globala zbog pada cijena državnih obveznica u njihovom portfelju tražile dodatna sredstva za osiguranje od mogućih novih gubitaka. Kako MF Global nije bio u stanju izvršavati svoje obveze, propao je s rupom od 1,6 milijardi dolara na svojim računima, pa su mnogi njihovi klijenti ostali bez velikog dijela svoje imovine. Ako ponovo dođe do financijske krize, novac koji nedostaje na bankovnim računima lako se može naštampati, što nije moguće napraviti s financijskim instrumentima, koji su u tom slučaju nepovratno izgubljeni.

Više o izvedenicama možete pročitati ovdje, ili vidjeti ovdje:

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s