Pogled u budućnost – povratak Superhika

Svi koji ste čitali Alan Forda, sigurno se sjećate simpatičnog junaka s imenom Superhik koji je uzimao siromašnima da bi davao bogatima.

superhik

Sličnu ulogu danas je odigrala švicarska centralna banka (Swiss National Bank – SNB) koja je ujutro prije početka trgovanja objavila da više neće braniti tečaj eura prema švicarskom franku (oko 1,20 CHF za 1 EUR), iako se njen podpredsjednik Jean-Pierre Danthine još prije dva dana zaklinjao da će SNB braniti tečaj skoro pa do sudnjeg dana.

To je prouzročilo pravi masakr na tržištima, u kojem su deblji kraj (kao i obično) izvukli mali ulagači koji trguju s valutnim parovima ili imaju svoja sredstva investirana u hedge fondovima koji trguju s takvim financijskim instrumentima.

Minus 5 milijardi USD

Prema nekim informacijama, u sustavima za trgovanje banaka i brokera u trenutku objave gore navedene vijesti bilo je oko 30 milijardi USD tzv. prodajnih stop naloga koji se automatski aktiviraju kad cijena padne ispod određene vrijednosti, u slučaju EURCHF ispod 1,20. Kad se takav nalog aktivira automatski postaje tržišni i broker klijentovu poziciju zatvara po trenutnoj tržišnoj cijeni. Budući da je već u prvoj sekundi trgovanja cijena pala ispod 1,18 i nakon toga se spustila čak do 0,84, jasno je da su mnogi mali ulagači imali velike gubitke. Ako računamo da je prosječni gubitak bio između 15% i 20% ukupni gubici danas su vjerojatno iznosili najmanje 5 milijardi USD, a možda i bitno više. Puno ulagača izgubilo je i više od onog što su imali na računu, kao npr. ovaj jadnik:

Tko je zaradio?

Kao i obično, zaradili su “igrači” odnosno velike financijske institucije koje su tijekom 11. i 12. mjeseca prodavale eure i dolare za koje su kupovale velike količine švičarskih franaka, što se može vidjeti ovdje i ovdje (“Swiss Franc/Non-commercial” prodajne (short) pozicije gotovo su šest puta veće od kupovnih (long) pozicija). Budući da su institucije duže vrijeme radile suprotno od švicarske centralne banke (SNB), što se izuzetno rijetko događa, a SNB je još prije dva dana tvrdila da je sve u redu, postavlja se pitanje nije li sve to bila priprema za brzo i efikasno šišanje ovaca. Danas su banke zaradile veliki novac na štetu malih ulagača, a one koje su plasirale kredite u švicarcima (u Hrvatskoj i drugim državama) zbog toga će u budućnosti imati veliku dobit.

Pogled u budućnost

Kroz razvoj događaja tijekom današnjeg dana možemo naslutiti samo mali dio onog što naš čeka kad dođe do slijedeće financijske krize koju ćemo na žalost teško izbjeći. Previše govna je pometeno ispod tepiha i bojim se da će isplivati prije nego kasnije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s