Dolazak novog Gospodara

Mada Grci misle da će im nakon relativne (ispod 50% glasova) pobjede Syrize na parlamentarnim izborima biti puno lakše, bojim se da će se razočarati jer je pitanje hoće li se buduća Tsiprasova vlada stvarno usprotiviti diktatu EU. Grčka se može s pravim mjerama u relativno kratkom roku izvući iz krize iako je članica Eurozone, ali sumnjam da će biti tako. Alexis Tsipras do sad nije ponudio nikakva konkretna sustavna riješenja grčke gospodarske katastrofe, osim deklarativnog protivljenja mjerama štednje. U glavnom je do sad iz rukava istresao floskule, što je radio i na zagrebačkom Subversive Film Festivalu kad sam prvi put posumnjao u njega. Osim toga, u tjednima prije izbora znatno je ublažio retoriku prema EU i njenim “mjerama štednje”.

Izgleda da nisam jedini koji sumnja u njega:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bakic-tsipras-je-mackica-koja-jede-iz-ruke-angele-merkel/797310.aspx

http://www.businessinsider.com/greek-election-syriza-leader-alexis-tsipras-policies-2015-1

Mada ni on ne zna što bi s gospodarstvom, čini se da njegov španjolski kolega Pablo Iglesias stvari u glavi ima malo jasnije posložene pa tako čak i priznaje da njegov pokret nema riješenje, nego želi postići da građani sudjeluju u rješavanju krize, što god to značilo.

Svi žele biti Syriza

Kod nas se svakih nekoliko mjeseci pojavi neka nova “hrvatska Syriza”. Prvo je to trebao biti ORaH, pa Živi zid, a sad je na redu Božo Petrov sa svojim MOSTom. Dobro je da se i kod nas pojavljuju nove stranke i pokreti koje imaju mogućnost ući u Sabor pa možda i skupiti dovoljno glasova za ulazak u nekakvu koaliciju koja bi imala utjecaj na politiku buduće Vlade. Ali ORaH, Živi zid i MOST nemaju puno zajedničkog sa Syrizom. Orah, mada je formalno lijeva stranka, ne povezuje različite pokrete, liste i stranke nego je “monolitna” organizacija s definiranom hierarhijskom strukturom. Živi zid i MOST imaju ambiciju povezati različite lokalne nezavisne liste, ali je njihov problem što su, slično kao ORaH, već definirane organizacije. Zato je upitno koliko će biti uspješni u uključivanju ostalih lista u svoju hierarhijsku strukturu, jer bi njihovi čelnici i aktivisti to mogli doživjeti kao pokušaj asimilacije, čak i ako to uopće ne bi bila ničija namjera. U sukobljavanju ega stvari se lako otmu kontroli. Bolje riješenje bilo bi ravnopravno povezivanje nezavisnih lista u zajedničku nacionalnu platformu, ali takvog riješenja za sad nema na vidiku. Živi zid i MOST to nisu.

A gospodarstvo?

Iako je dugogodišnja gospodarska depresija manji dio naizgled neriješivih problema koji potresaju hrvatsko društvo, to je prva i najvažnija stvar koju treba napraviti. A bojim se da su tu ORaH, Živi zid i MOST prilično tanki.

ORaH-ovo riješavanje makroekonomskih problema temelji se na mikroekonomskim rješenjima kao npr. socijalno poduzetništvo i zadrugarstvo. Doduše, predlažu određeno smanjenje poreznog opterećenja dohotka, ali zato žele povećati porez na dobit. To znači da će poduzeća prilikom isplate plaća možda plaćati manje poreza na dohodak i prireza, ali će zato plaćati viši porez na dobit. Ukupno porezno opterećenje zato se neće smanjiti nego možda čak i povećati. Veliki broj malih i srednjih poduzeća zbog enormnog poreznog opterećenja već sad teško isplaćuje plaće (nisu svi lopovi), a kad ORaH preuzme vlast neka mole Boga da ne ostvaruju dobit jer ne samo da će platiti više poreza, nego će ih povećane akontacije poreza u godini nakon toga otjerati u nelikvidnost.

Gospodarski program Živog zida čudna je smjesa proturiječnih mjera koja se najbolje može opisati kao ekonomski anarhizam. S jedne strane, “tiskanjem” novca žele povećati inflaciju kako bi dugovi izgubili vrijednost i smanjiti vrijednost kune kako bi se potaknuli izvoz i domaća potrošnja. S druge strane, bankama istovremeno žele povećati obveznu rezervu na 50%, što će prouzročiti nelikvidnost. Zato će banke biti prisiljene prodavati strane valute kako bi povećale količinu kuna koje drže u HNB-u i potrebne su im za izvršenje obveza iz platnog prometa. Vjerojatnije je da će tečaj kune u tom slučaju porasti, a ne pasti. Uostalom, još nisu rekli za što će iskoristiti svježe natiskani novac. Bacat će ga iz helikoptera?

MOST se još nije detaljnije izjasnio o gospodarskom programu, što daje naslutiti da g. Petrov zapravo ne zna kako pokrenuti gospodarstvo. To se od liječnika/psihijatra i ne očekuje, ali se iz njegovih izjava može naslutiti velika ambicioznost, a neki ga već vide kao premijera. Ako se njihove želje ostvare dobit ćemo još jednog premijera koji ne zna puno o ekonomiji, pa će za odluke iz tog područja biti u potpunosti ovisan o raznim “savjetnicima”. Državu se ne može voditi kao grad ili općinu, srezati svima plaće na minimalac i čekati sredstva iz europskih fondova. Njegovo riješenje za problematiku kredita u “švicarcima” svodi se na to da banke građanima vrate preplaćene iznose kredita i realiziraju gubitke (odustanu od ekstra profita) zbog tečajnih razlika. Iako se s tim slažem, to ne treba kamuflirati kroz nekakv kompenzacijski fond kojeg spominje u svom prijedlogu. Država ima dovoljno instrumenata za discipliniranje banaka u slučaju Franak čak i ako su one zakonski 100% u pravu. O tome više u slijedećim člancima.

Francuska i studenti 1968

Francuski psihoanalitičar Jacques Lacan demonstrantima je rekao otprilike: “Tražite novog Gospodara? Dobit ćete ga.”

Nadam se da ćemo ovaj put ipak imati više sreće.

Oglasi

2 misli o “Dolazak novog Gospodara

  1. Gospodarstvo je ključna stvar. To mogu riješavati Države koje su subjekt kulture i civilizacije. RH nikada u svojoj povijesti kao etnikum nije bila subjekt kulture i civilizacije već isključivo objekt. Da bi postala subjekt vrlo je jasno što treba učiniti. Postojeće strukture na vlasti i oporbi to niti mogu niti žele učiniti. Izlaz je Treća Republika!!!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s