Euro ili drahma – svejedno!

Izgleda da sam Tsiprasa bar za sad pogrešno procijenio. Tip očigledno ima muda, a još veća mislim da ima njegov ministar financija Varoufakis, koji o funkcioniranju poreznog i monetarnog sustava zna bitno više od prosječnog profesionalnog ekonomista ili univerzitetnog profesora. Vidjet ćemo hoće li mu to pomoći da Angelu, Junckera i ostatak Troike stisne tamo gdje najviše boli.

Iako se je u posljednjim danima digla neviđena strka oko odluke Europske Centralne Banke da grčke državne obveznice više neće prihvaćati kao kolateral za financiranje eurske likvidnosti (grčkih i ostalih) banaka, to za Grčku ne predstavlja nepremostiv (u stvarnosti nikakav) problem. U medijima možemo čuti i pročitati kako Grčkoj prijeti neizbježna propast, jer bi je ponovno uvođenje drahme ili pak ostajanje u eurozoni po sadašnjim uvjetima upropastilo. U stvarnosti Grci, po mom mišljenju, u rukavima imaju bitno više aseva od Njemačke, Europske komisije i ECB-a.

Ako bi izašli iz eurozone i uveli drahmu ponovo bi stekli monetarni suverenitet, mogli bi smanjiti poreze i istovremeno ulagati u poboljšanje kvalitete usluga javnog sektora. Država koja izdaje vlastitu valutu ne može ostati bez novca. Više informacija u člancima Kako novac dolazi u opticaj, Kako banke kreditiraju i Načini financiranja deficita.

Euro ili drahma

Ali, najbolje tek slijedi. Sve to mogu napraviti i ako nastave koristiti euro! Kao što je navedeno u članku Eurozona – njemačka pepeljara, platni promet unutar Grčke je u nadležnosti njihove centralne banke, koja se brine da grčke banke u svakom trenutku imaju dovoljno eura za namiru svojih obaveza iz domaćeg platnog prometa. Spomenuta odluka ECB-a može utjecati samo na inozemni platni promet pa takva odluka, paradoksalno, Grčkoj može samo koristiti jer sprječava odljev kapitala iz zemlje.

Drugim riječima, grčka centralna banka za domaće potrebe može emitirati neograničenu količinu eura i na taj način spriječiti kolaps tamošnjeg bankovnog sustava, a državi osigurati sredstva za financiranje gospodarskog oporavka. Time bi se grčki financijski sustav efektivno izjednačio s crnogorskim i kosovskim (koji isto koriste euro iako nisu u eurozoni), ali to nije bitno. Dok god grčka centralna banka ima dovoljno deviznih rezervi za nesmetan platni promet s inozemstvom, ne postoji sila koja bi Grčku mogla prisiliti da se odrekne eura, svidjelo se to ECB-u i Europskoj komisiji ili ne. Zanimljivo da se ta mogućnost nigdje u medijima ne spominje. Ne bi me začudilo da Tsipras i Varoufakis to drže kao zadnjeg asa u rukavu. Ako bi ECB uskraćivanjem likvidnosti prisilila Grčku na takve mjere, to bi vjerojatno značilo kraj eura jer bi ih prije ili kasnije mogle uvesti i neke druge zemlje eurozone, npr. Španjolska ako pobjedi Podemos. Mislim da je to scenarij kojeg se Njemačka, Europska komisija i ECB boje kao vrag križa, jer bi to značilo kraj njihove dominacije. Zato nije nemoguće da prije ili kasnije popuste pred grčkim zahtjevima.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s