Vuk želi još

Nije dugo trajalo zatišje, opet se je oglasila Europska komisija i prekorila Hrvatsku i još nekoliko država. Nije im dovoljno što smo i zbog njihovih pritisaka u skoro bezizlaznoj situaciji, žele još.

Nedostaje nam ulja

Novac je za gospodarstvo kao ulje za motor. Ako ga je previše, šprica na sve strane i uništava motor. Ako ga je premalo, motor se sve više troši i na kraju zariba. Mi već sedam godina ispuštamo ulje iz motora i čudimo se zašto nam nije bolje. Sad Europska komisija od nas traži da ga ispustimo još. Postoje tri ventila koji reguliraju količinu novca u opticaju odnosno utjeću na prihode građana i poduzeća:

  • Ako su devizni priljevi od turizma i izvoza veći od uvoza, prihodi građana i poduzeća rastu, u suprotnom se smanjuju.
  • Kad banke povećaju kreditiranje prihodi građana i poduzeća rastu (tako je bilo do 2007. godine kad smo u glavnom živjeli relativno dobro), u suprotnom se smanjuju.
  • Proračunski deficit nije ni dobar ni loš, to je jednostavno prihod građana i poduzeća. Iako naš javni sektor ne funkcionira optimalno i tu je definitivno potrebna sveobuhvatna reforma, plaće koje država isplati liječnicima, učiteljima, policajcima, vatrogascima i ostalim javnim službenicima ne isparavaju u zrak nego se troše za kupnju proizvoda i usluga u privatnom sektoru.

Zato se ni jedna od te tri stavke, pa tako ni proračunski deficit, ne može promatrati odvojeno. Ako je proračunski deficit u godini npr. 10 milijardi kuna, banke smanje kreditiranje za 5 milijardi kuna, a uvoz je veći od izvoza za 5 milijardi kuna, onda smo na nuli i te godine u najboljem slučaju nemamo gospodarski rast. Ako Europska komisija u tom slučaju od nas zatraži dodatno smanjenje proračunskog deficita, to će onda ići direktno na štetu (iz džepa) hrvatskih građana. Oni će zbog toga trošiti još manje pa će se gospodarstvo još više urušavati.

Ako baš želimo pod svaku cijenu eliminirati proračunski deficit, banke moraju povećati kreditiranje (a sad ga smanjuju), ili moramo početi izvoziti kao Njemačka, čije gospodarstvo raste skoro isključivo zbog velikog izvoznog viška. To tehnološki na žalost nismo u mogućnosti.

Ako to ne uspijemo, jedino što može pokrenuti gospodarstvo je povećanje (a ne smanjenje) proračunskog deficita. Znači ne možemo čekati da privatni sektor krene s ulaganjima, država je ta koja može i mora pokrenuti motor gospodarstva. To se može postiči samo radikalnim smanjenjem poreza i produktivnim ulaganjem u javni sektor: besplatno zdravstvo i školstvo, modernizacija željeznica, morskih i riječnih luka, izgradnja i obnova lokalnih cesta, čiščenje zapuštenih poljoprivrednih površina, program intenzivnog zapošljavanja itd. Tek nakon toga će privatni sektor dovoljno ojačati da od države preuzme štafetu ulaganja i zapošljavanja.

Oglasi

Jedna misao o “Vuk želi još

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s