Ne diraj osinjak!

Danas me je kontaktirao novinar Jutarnjeg lista i tražio da se opredjelim po pitanju političkog svjetonazora, postova o Syrizi i posta s naslovom Ajn folk, ajn rajh, ajn firer (Jedan narod, jedna država, jedan vođa) na ovom blogu.

Što ih zanima?

1. Mislim da je pitanje političkog svjetonazora u smislu klasične podjele na “lijeve” i “desne” odavno nadmašeno. Današnja politika na žalost samo je formalno lijeva ili desna. Svodi se na služenje kapitalu i zaštitu interesa privilegiranih slojeva društva, a na štetu običnih građana, bez obzira jesu li na vlasti “lijevi” ili “desni”. To jako dobro pokazuje upravo sadašnje događanje oko kredita s vlautnom klauzulom u švicarskim francima i Udruge Franak.

2. Članci o Syrizi su komentar događanja u Grčkoj i Europskoj uniji.

3. Post Ajn folk, ajn rajh, ajn firer (Jedan narod, jedna država, jedan vođa) napisao sam 31.12.2014., nakon ulaska predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u drugi krug predsjedničkih izbora, jer me je tadašnja naslovnica Globusa podsjetila na propagandne materijale iz nekih davnih vremena. Ne mogu ulaziti u razloge zašto se je uredništvo Globusa odlučilo za takvu naslovnicu, jer nemam nikakvog utjecaja na njihovu uređivačku politiku. Znakovito je da me sad novinari iz iste kuće pitaju da se opredijelim do njihovog rada i kroz pitanja o političkoj satiri imputiraju mi nekakve usporedbe.

Što ih NE zanima?

Bilo bi lijepo da Jutarnji list zanima i članak Kako iz krize, koji daje detaljan popis mjera koje bi trebalo poduzeti za pokretanje gospodarskog rasta i povećanje životnog standarda građana Hrvatske. Na žalost, ne zanimaju ih ni članci o riješavanju nezaposlenosti, mirovinskoj reformi i poravnanju dugova, poreznoj reformi, reformi javne uprave, reformi zdravstva, ulaganjima u javnu infrastrukturu i o poticanju privatnog sektora, što bi sve u velikoj mjeri doprinijelo gospodarskom rastu i povećanju životnog standarda.

Kad će medije zanimati takve stvari, umjesto kojekakvih banalnosti, znat ćemo da smo na pravom putu. Do tad, zbog mjera štednje privremeno se gasi svijetlo na kraju tunela.

Nastavak

Vidio sam članak u Jutarnjem listu. Radi se o niskom pljuvačkom napadu Gojka Drljače, kojim se preko mene pokušava diskreditirati Udruga Franak i njeni napori za riješavanje problema s CHF kreditima. Jasno je da članka u Jutarnjem nikad ne bi bilo da sam samo običan i nepoznat bloger, a članci koje Drljača spominje su napisani prije nego što sam počeo raditi s Udrugom Franak.

Po(r)uka je jasna – ne diraj osinjak!

Kad se pogleda u tekst članka, kriv sam jer:

 • povremeno opsujem (teško se je suzdržati kad čovjek gleda što se događa oko njega i kako nam država propada),
 • navodno “podržavam” Syrizu (bar neka vlada nešto pokušava napraviti za svoje građane, a prije ili kasnije će EU trojka dohvatiti nas) i Slavoja Žižeka (ne spominje post Papa zna što je potrebno u kojem isti umjetnik koji imitira Žižeka, imitira Papu – valjda zato da bi mogao napisati da sam “lijevičar”),
 • me je jedna od naslovnica Globusa (koju izdaje tvrtka za koju radi Drljača) podsjetila na nacističku propagandu.

Iako nisam pokrao milijarde i nisam nikom ništa napravio, Gojko Drljača i urednik Jutarnjeg lista misle da moji “grijesi” zaslužuju cijelu stranicu u njihovim novinama. Kad sam prije godinu dana bio kod bivšeg urednika Jutarnjeg lista Viktora Vresnika, i predložio mu da nešto napiše o konceptu alternativnog gospodarskog programa koji bi pokrenuo hrvatsko gospodarstvo (opisano u postu Kako iz krize), za to je bio spreman namijeniti manje od trećine stranice. Toliko o prioritetima.

Zaključak

Pamflet Gojka Drljače nedvojbeno dokazuje da Udruga Franak ide u pravom smjeru i da je nekome ozbiljno stala na žulj.

Oglasi

14 misli o “Ne diraj osinjak!

 1. Samo ti je ološ dao dobru reklamu … Jutarnji ne obaziri se na te propalitete.

  Što prije shvatiš da se svi borimo protiv uhodanog pljačkaroškog sistema koji je samo naručio jedan tekst , to ćeš brže progledati da ovakav sistem i ovi naši političari HDZ-SDP će samo dalje Hrvatsku prodavati i pljačkati.

 2. Drljača je u Jutarnjem zadužen za promo članke, kao onaj njegov recentni o ‘progonu nedužnog Bandića’… I svi ti njegovi promo članci se nazivaju ‘analizama’. Ipak, hvala mu što mi je otkrio ovaj zanimljiv blog 😉

 3. To sa Kolindom vam nikako nije trebalo, ako se ne želite stranački opredijeljivati jer vam to djeluje “zastarjelo”, zamislite tek koliko “zastarjelo” djeluje vaše uspoređvanje bilo čega ili koga sa fuehrerom 🙂 To je dakle bila jedna nespretnost, ali ovo što Jutarnji radi nije nespretnost nego sustavno trovanje demokracije – i istini za volju previše im se dugo to dopušta. Država im čak i porezne dugove oprašta kako bi im omogućila nastavak medijskog reketarenja, ucjenjivanja i zlostavljanja koga god stignu – od nepoćudnih sudaca, do evo, blogera i aktivista. Ako je to sloboda medija onda je potrebno vratiti diktaturu.

  • Definitivno je bilo nespretno, jer poanta je naslovnica Globusa (na koju nisam imao utjecaja i pitanje zašto su je ONI napravili takvom), ali što je tu je. Uspoređivanje imputira Drljača koji radi u istoj firmi kao ekipa koja je slagala naslovnicu Globusa. Možda da pita kolege koja im je bila motivacija.

 4. Niko, mislim da napad g. Drljače nije motiviran Tvojim angažmanom u Udruzi Franak nego ovim tekstom
  http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/obveznu-mirovinsku-stednju-trebalo-bi-uplacivati-u-proracun-a-mirovine-iz-proracuna-918848

  Slučaj Franak nije ništa u usporedbi sa pljačkom u mirovinskim fondovima, a Ti razumiješ da su njihovi prinosi rezultat kamata na državne obveznice i deprecijacije kune. Ostatak novca otišao je na Nexe, Ingru, FGS-ove, naknade i tako dalje

  • Možda i to, ali se baš poklopio s emisijom na Hrvatskom radiju (U mreži prvog) u kojoj Bohaček i Novotny nisu bili baš zadovoljni s mojom interpretacijom slučaja Franak. Nekako mi je prevelika slučajnost. Ali svakako, kad bi se 2. stup ukinuo, a imovina vratila građanima, njihova društva za upravljanje baš ne bi imala puno posla.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s