Jednadžba s previše nepoznanica

Za divno čudo, vlada RH je konačno odlučila nešto napraviti po pitanju “rješenja” problema kredita u švicarcima. Na žalost, sve je opet napravljeno po receptu “mi znamo najbolje i nikoga ne pitamo” pa se nisu konzultirali ni s Udrugom Franak ni s bankama. Rezultat će vjerojatno biti rješenje koje nikoga neće zadovoljiti, a najmanje one s kreditima u švicarcima.

Mada se u prijedlogu rješenja spominje konverzija kredita po kamatnoj stopi za eurske kredite na dan potpisa ugovora o kreditu, nije jasno što to znači u konkretnim slučajevima. Budući da su kamatne stope na eurske kredite bile više od onih u švicarcima, po toj logici korisnicima kredita nova glavnica bi se izračunala po kamatnoj stopi višoj od one koju s plaćali na početku. Što je s onima koji imaju sudske odluke da im banke moraju vratiti preplaćeni dio kamate. Bankama će morati vratiti dio vraćenog novca?

Na kraju glavna nepoznanica – koji je tečaj EUR/CHF po kojem će se izvršiti konverzija kredita? Ako se radi o tečaju na dan potpisa ugovora o kreditu, to bi bilo prihvatljivo, čak i uz nešto višu kamatnu stopu. Ili će se možda o tome tek pregovarati s bankama? Ako je tako, postoji realna opasnost da je sadašnji prijedlog vlade samo način da se, pod izlikom pretvaranja kredita u eurske, prilagodbom tečaja zabetonira sadašnje stanje, a problem kao “riješen” pomete ispod tepiha.

Jasno je da je jedino ispravno i pravedno rješenje pretvaranja kredita u kunske po početnom tečaju kao što je opisano ovdje i koje nikog (porezne obveznike, državu, banke) ne bi koštalo ništa. Prijedlog tog rješenja bio je poslan Srđanu Gjurkoviću, predsjedniku saborskog Odbora za financije i državni proračun, koji je obećao da će o tome porazgovarati s ministrom Lalovcem. Ne samo da to nije napravio, nije ga pokazao čak ni članovima vlastitog odbora, što mi je potvrdio i Ivan Šuker kad sam ga o tome pitao na zadnjoj televizijskoj sjednici Odbora.

Ali hej, zašto bi bilo jednostavno i u korist svih kad može komplicirano i u ničiju korist. Za sto kuna ćemo se potući, a sto milijuna ćemo lopatom kroz prozor.

Zadnja vijest (25.8.2015. u 12:58)

U razgovoru s jednim od aktivista Udruge Franak saznao sam da će se konverzija navodno napraviti po tečaju EUR/CHF na dan potpisa ugovora o kreditu. Ako je tako, to će biti značajno olakšanje za sve korisnike kredita u švicarcima (glavni problem je naravno porast glavnice), ali navodno banke na to još nisu pristale tako da se još čeka zvanična potvrda te informacije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s